Ramadhan Al-Mubarak

Salamullahi alaikum.

Setelah lama tak menyelak blog ni, tiba2 rasa macam nak menyingkap sekejap. Tak tahu kenapa hati mati untuk mencoret, walau inspirasi datang dan pergi.

Bercerita tentang Ramadan (ejaan Melayu) Al-Karim kali ni, sesuatu yang luarbiasa unik buat d.i.a. Punca utama adalah disebabkan inilah kali pertama d.i.a berpuasa di negara orang, ditambah pula di tempat yang Muslimnya ialah minoriti. Jadi, Ramadan di sini seperti hari2 biasa yang dilalui selalu, tiada tadarus sekampung, tiada ihya’ Ramadan, malah tiada tarawih di masjid (sebab memang tak ada masjid pun).

Akan tetapi bukanlah isu besar sebenarnya ada masjid atau tidak, sebab akhirnya kita juga menjadi penentu sama ada mahukan Allah atau tidak. Sebenarnya inilah poin d.i.a hari ni, ” Kemahuan Kepada Allah “.

Realiti di sini, Muslim boleh dibilang dengan jari. Sampaikan terkadang teruja kalau terlihat seorang Muslimah yang bertudung. Merenung mereka hingga termalu sendiri. Bukti rindu akan biah solehah! Mahu Tuhan.

Di hospital tempat abang ipar d.i.a bekerja, terdapat hampir 10 orang Islam yang berkhidmat sebagai doktor. Kebanyakannya dari Sudan, ada dari Libya juga Pakistan. Di kala Ramadan menjelang, tarawih adalah antara amalan yang diusahakan. Atas dasar ingin menghidupkan malam Ramadan, melahirkan ‘markaz’ tarbiah jiwa di celah2 stor menyimpan fail pesakit di dalam sebuah container, betul2 di belakang bangunan hospital. Di situlah tempat mereka mengasah pedang2 jihad yang mungkin karat dek hujan yang sentiasa membadai. Agak terkejut kerana mereka juga solat Jumaat dan membaca Al-Quran di situ, malahan terletak kemas kitab Ihya’ Ulumuddin, Sahih Bukhari, Riyadus Salihin dan pelbagai jenis lagi kitab feqh buat rujukan. Dengan komuniti yang amat kecil, mereka masih cuba dan mampu menghidupkan roh Islam. Bangga! Mereka ingin Tuhan.

D.i.a pula menjalani Ramadan dengan amat bermakna. Bertugas menjadikan d.i.a lebih memahami apa itu ‘reda’ dan ‘korban’. Reda dengan penat yang diberi, melayan kerenah dua orang anak saudara yang amat lincah dan renyah sudah tentu memeritkan. Namun direda dengan hakikat bahawa ibunya lagikan mahu pengsan dengan ragam mereka, lebih2 lagi ia sedang mengandung. Adakah ini pengorbanan? Mengorbankan ingin hati mencari laba di kandang orang. Akan tetapi andai diteliti kembali, bukankah mengenepikan ‘ingin hati’ itu adalah pengorbanan juga, malah lebih besar?

Berbalik kepada Ramadan kali ini, d.i.a diminta untuk menjadi imam tarawih di ‘surau’ hospital. Sudah tentu satu penghargaan yang amat besar, sementelah makmum2 adalah kalangan Arab. D.i.a merasakan mereka lebih layak di kedudukan itu kerana pastinya mereka lebih fasih Bahasa Arabnya berbanding d.i.a. Namun mereka tetap mahukan d.i.a, atas kapasiti “Al-Hafiz” katanya. Agak berderau juga pabila mula mengimami dan memperdengarkan alunan Al-Quran kepada mereka, janggal pun ada. Namun, lama kelamaan perasaan itu beransur2 hilang, timbul pula rasa seronok. Mula2 baca dua helai sahaja satu malam. Tetapi syok punya pasal, sekarang ni empat hingga lima helai satu malam (setengah juz tu, macam tak percaya pun ada). Makmum yang pada awalnya hanya dua orang, kini mencecah tujuh orang. Sedikit tapi hampir semua, kan? Bila difikirkan balik, kesibukan mereka bagai menjadi penghalang untuk mereka mereka untuk solat bersama. Tapi mereka tetap terus bersama walaupun sedang on call! Semangat damba Allah!

Pedang pejuang
garang menghunus nafsu sembahan
di perang Ramadan.
Menikam karat hati
meronta
damba dingilir
dengan linciran taubat,
hingga terpantul silaunya
di celah bilah-bilah mereka
dek asahan yang acap.

Dakwat Fikir
090908, 1405,
Bantraai.


-Cahaya Atas Cahaya-

Advertisements

About Abdul Rahim

Tertera nama Abdul Rahim bin Zainudin

Posted on September 9, 2008, in KaryaDia, Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Salam setelah sekian lama sepi, akhirnya bingar juga, entri yang menarik, puisi sungguh indah, baik diperam dan ditambah lagi hingga sempurna, sangat dalam sekali JIWA penulis ketika menulis puisi ini, 🙂 keep it up bro!

  2. allah sedihnya kenangan di bantry, thnks again kerna memasukkan sekaligus menyimpan gmbr anak2 ku sob3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: